VEERLE ELSHOF

t h u i s

Om een nieuwe start te kunnen maken hebben vluchtelingen hun vertrouwde omgeving moeten verlaten. Het opgeven van dit thuisgevoel is een van de grote offers. Studenten die het ouderlijk huis verlaten hebben, hoewel veel minder ingrijpend, vergelijkbare sentimenten.

De aanleiding voor mijn ontwerp was mijn ervaring tijdens mijn stage, om voor het eerst alleen op mezelf te wonen. Vanuit deze ervaring ontwierp ik een nieuw thuis voor asielzoekers en vluchtelingen, die in de Nederlandse cultuur terecht zijn gekomen, ver weg van vrienden familie met een gevoel van onzekerheid en ook nieuwsgierigheid. De Amerikaanse antropoloog Edward T. Hall heeft onderzoek naar social cohesion gedaan: De mate waarin mensen zich tot elkaar verhouden. Hij omschrijft vier zones: De intieme zone (ca. 0-45 cm), de persoonlijke zone (ca. 45-120 cm), de sociale zone (ca. 120-360 cm) en de publieke zone (ca. 360-750 cm of meer). 

Ik gebruik deze vier zondes voor mijn ontwerp in het monumentale pand en heb aan de hand van interviews met zowel Nederlandse studenten als vluchteling studenten,  twee elementaire woonunits ontwikkeld. Een unit voor jonge “Nederlanders” en een unit voor jonge “asielzoekers”. De wooneenheden zijn op basis van de verschillende zones gekoppeld aan behoeften die uit de interviews naar voren kwamen,  zodanig in langen ontworpen dat elke bewoner zelf kan bepalen in hoe verre hij of zij zich openstelt, sociale contacten zoekt of zich in de kern van de woonunit terugtrekt. Door middel van materiaalgebruik – Transparant, semi transparant of dicht en hard en zacht- en door middel van lichtzones versterk ik het ruimtelijk concept en volgt er een interessante ruimtelijke beleving.