STUDIO VEELS 

uitkijktoren kootwijkerzand 

Kootwijkerzand een zandvlakte midden in de Veluwe, mede mogelijk gemaakt door de win. De wind is een belangrijke factor voor dit landschap. Het zand wordt meegenomen en verplaatst door de wind. De wind was dan ook het uitgangspunt bij dit Atelier. 

Dit zorgt voor mooie glooiingen in het landschap, de duinen. Er zijn twee meest voorkomende duinen op Kootwijkerzand, de sikkel duin en de parabool duin. Deze dominante vorm uit het landschap staan symbool voor de vorm van het paviljoen. 

Een uitkijktoren die de focus legt op de dynamiek van de plek. Gepositioneerd tussen een vernauwing van vegetatie bezorgt het paviljoen de meeste wind vanuit het zuidwesten, zodat het paviljoen goed wordt ingebed in het zand. Tegelijkertijd geeft dit een positieve benadering vanaf de parkeerplaats.

 

De glooiende vorm van het paviljoen samen met de dichte bufferruimten zorgen voor een glooiende, meanderende en vanzelfsprekende route door het paviljoen. In het hart van het paviljoen, het middelpunt bevindt zich de dubbele ranke spiltrap die de bezoeker naar boven lijdt en een alzijdig uitzicht over de zandvlakte biedt.  

Atelier door: Lars Courage (Courage architecten) Erwin Kleinsman (Kleinsmanarchitecten) 

kootwijkerzand.png
concept schets png
Schermafbeelding 2021-08-18 om 19.18.30.png
locatie.png
concept schema.png
concept schema.png
plattegrond.png
impressie exterieur.png
impressie interieur.png
impressie materialisatie.png
dakrand detail.png