STUDIO VEELS 

detail - ruimte - gebouw 

Zo bijzonder als het detail is, zo bijzonder was dit atelier. Veel produceren, veel analyseren en maken tegelijkertijd. Ontwerpen vanuit een detail en met een andere bril.

Struggles en tijd te kort zijn wel de kernwoorden van dit atelier. Een heftige periode, waarin ik constant met de details bezig was. Ik heb veel geleerd van dit atelier, niet alleen technisch maar ook de manier van maken en kijken.

Voor dit atelier heb ik het detail gekozen van het bad uit het Paviljoen in Les Cols van RCR architecten. Door het detail te analyseren kreeg ik de essentie te pakken. Vervolgens vanuit dit detail is een gebouw ontstaan. 

Het detail van het bijzondere bad uit het Paviljoen in Les Cols bestaat uit vele verschillende lagen en elementen. Ondanks de hoeveelheid aan verschillende elementen is het detail zorgvuldig ontwikkeld en met zorg samengesteld. Alsof het minimale detail een afzonderlijk opzichzelfstaand sculptuur is, waarbij het detail een individuele rol speelt en tegelijkertijd als een puzzelstuk in het geheel past. De effecten, systematiek en gelaagdheid van het project wordt op kleinschalige wijze voortgezet in het detail.

Spiegelend in atmosfeer waarbij de analist moet zoeken naar het antwoord tussen abstractie, verbeelding en realiteit. Het detail verraadt dat het effect in de ruimte belangrijker is dan de vorm van het detail. Een op het eerste gezicht zuiver en transparant detail, dat figureert als driedimensionale kunstmatige architecturale filter. Het detail stuurt het lokale daglicht en de aardse omgeving door verschillende lagen van kleuren

en materialen. Deze combinatie veroorzaakt dubbellingen en spiegelingen, waardoor er een collage van vlakken en lijnen ontstaat, waarbij lijnen verdubbelen in vlakken en vlakken worden onderbroken door lijnen.

Het opnemen en weerspiegelen van de historische context in het detail zorgt ervoor dat deze haar geschiedenis kan vertellen. De bezoeker wordt zo aan de hand meegenomen om de historie van de plek te verkennen en te ervaren.

Atelier door: Bart van der Salm (van der Salm architecten) 

Schermafbeelding 2021-08-18 om 19.05.17.png
Schermafbeelding 2021-08-18 om 19.05.24.png
Schermafbeelding 2021-08-18 om 19.05.32.png
Schermafbeelding 2021-08-18 om 19.05.43.png
Schermafbeelding 2021-08-18 om 19.05.36.png
Schermafbeelding 2021-08-18 om 19.06.02.png
Schermafbeelding 2021-08-18 om 19.04.21.png